De ce legea rusească împotriva monedei bitcoin are probleme | CexMinerRomania

De ce legea rusească împotriva monedei bitcoin are probleme

Un nou proiect de lege al Codului Administrativ de Infracțiuni a fost trimisă către Duma de Stat, Parlamentul Rus, la sfârșitul lui 2015. Actul este un document care acoperă o gamă largă de probleme, printre care și reglementările dure de ”surogați de bani”. Dar ce ar putea să însemne acest lucru pentru alte monede digitale?

 

Vladimir Pligin, director al Comitetului de Legi Constituționale și Construirea Statului din cadrul Dumei de Stat a spus că noul act va fi luat în discuție de Dumă în luna februarie.

Totuși, este încă neclar cum va fi analizat documentul acesta atât de comprehensiv într-un timp atât de scurt.

Secțiunea care vorbește despre surogații de bani în act este foarte scurtă și la obiect. Cel mai probabil, nimeni din cadrul dumei nu va analiza secțiunea despre surogații de bani, iar actul va intra în vigoare fără mari amendamente la secțiune.

Proiectul de lege definește surogații de bani ca ”obiecte de drepturi de proprietate, inclusiv cele electronice, privite ca mediu de plată și/sau schimb care sunt emise în Federația Rusă și nu sunt considerate ca mediu de plată oficial în Rusia”.
Așadar, bitcoinul reunește simultan toate aceste criterii, și se califică drept surogat de bani în Rusia.

Definiție neclară

Cu toate acestea, definiția este totuși vagă și nu este clar dacă moneda bitcoin se încadrează sub reglementările propuse.
În primul rând, moneda bitcoin este doar o intrare într-un registru public și nu ”obiect de dpreturi de proprietate”. În plus, un obiect de drepturi de proprietate este doar un concept doctrinar în legea civilă rusă care presupune obținerea și transferabilitatea drepturilor.

Tehnic vorbind, este imposibil să definim moneda bitcoin în acest fel.
Mai mult, definiția propusă pomenește lansarea în rusia de criterioane pentru surogații de bani. Singura metodă de a determina locul în care se emit bitcoinii este să găsești adresa de IP a pool-ului de minare. Este neclar cum se va determina locul emiterii în caz de minare în cloud.

De notat este că actul nu interzice manufacturierea și distribuirea de hardware de minare. Definiția consideră surogații de bani doar ca pe un mediu de schimb de plată. Evident,criptomoneda este de multe ori nu doar un mediu de plată ci și o măsură și stocare de valori. Nu se știe dacă și cum actul va reglementa pura stocare a bitcoinilor.

De fapt, singura referire la bani surogați care se aplică fără ambiguitate monedei bitcoin este ideea că moneda digitală nu este considerată un mediu de plată oficial în Rusia.

Scutiri

Definiția de surogat de bani nu doar că este foarte vagă, dar are și o listă largă de scutiri.
De exemplu, dacă o monedă digitală este considerată un mediu de plată oficial în CIS, UE și Marea Britanie, atunci nu este văzută ca surogat de bani în Rusia.

Există posibilitatea unui precedent care va legaliza moneda bitcoin ca formă de plată în Marea Britanie.
Ținând cont că amendamentele recente de la legislația din Insula Man și decizia din octombrie 2015 de către Curtea Europeană de Justiție cu privire la scutirea de TVA a bitocinului, posibilitatea ca moneda bitcoin să fie legalizată în Marea Britanie și în UE să nu fie chiar futuristă.

Mai mult, monedele digitale cum ar fi monedele din jocurile online multiplayer și programele de loialitate sunt scutite de clasificări ca surogați de bani. Scutirea programelor de loialitate diferențiază acest act de unul precedent al Ministerului de Finanțe, emis în august 2014, care inițial interzicea orice tip de recompense.

Acestea sunt alte diferențe față de actul Ministerului de Finanțe:
  • Actul anterior propunea reglementări mai complexe și amenda mai multe legi rusești, în timp ce noul cod sugerează doar că trebuiesc introduse mai multe reglementări.
  • Ministerul de Finanțe propunea Banca Rusiei ca agenție cu autoritate, în timp ce noul cod sugerează ca poliția rusească să fie noua autoritate.
  • Actul Ministerului de Finanțe interzicea disemniarea de informații despre emiterea de surogați de bani și operarea cu aceștia. Noul act interzicea doar diseminarea de informații care este necesară și suficientă pentru emiterea de surogați de bani. S-ar putea dovedi că există perspective diferite legate de ce fel de informații vor targeta în cele din urmă, și poate că portofelele și clienții de minare nu vor fi interziși.

Urmează reglementări?

Actul Ministerului de Finanțe va fi discutat pe larg în Rusia și amendat, dar încă nu a fost trimis către Dumă. Cu toate acestea, clauzele legate de surogații de bani în noul Cod Administrativ de Infracționalitate a răscolit niște discuții aprinse.

Sunt totuși indicii clare că ne putem aștepta la reglementări pentru surogații de bani.
Pe de-o parte, clauza ”emiterea, cu rele intenții, a surogaților de bani” penalizează doar emiterea de surogați de bani care nu sunt permiși de legea rusească sau emiterile care sfidează legea rusă. Mai mult, actul permite surogați de bani atunci când o persoană este identificată conform legilor din Rusia.

Aceste clauze sugerează că emiterea de surogați de bani va fi reglementată în curând.
Pe de altă parte, actul propune de asemenea și pedepse pentru emiterea și circularea surogaților de bani.
În general, actul arată mai degrabă ca o ”imitare a legislației” fără vreo intenție reală de a interzice monedele digitale în Rusia.

Nu doar că definiția surogaților de bani este foarte vagă, dar lista de scutiri dă ocazia să se speculeze că bitcoinul ca și criptomonedă nu intră în această categorie.

Actul ar fi putut să scoată în afara legii, clar, monedele digitale în Rusia, fără să fie nevoie de astfel de definiții vagi. Și dacă este neclar cum va fi aplicată propunerea de lege, există șansa ca autoritățile să aplice aceste cauze fără o analiză legală detaliată pur și simplu pentru că moneda bitcoin nu este un mediu de plată oficial.


Sursa – Avocat Artem Tolkachev via CoinDesk





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

loading...
loading...