Am pierdut primul bitcoin pe care l-am făcut la scurt timp după căderea Mt. Gox. Dacă nu ai pierdut bitcoini până acum, cu siguranță că ai auzit de unii care au pățit-o. Motivele variază, dar se rezumă în final la lipsa de experiență și de educație.
Pe măsură ce încercăm să integrăm bitcoinul în viața de zi cu zi, devine mai important să avem o mai bună înțelegere despre ce este bitcoinul, cum funcționează și cum îl putem folosi fără să avem parte de tot felul de riscuri nenecesare.
Instrucție rapidă despre ce este bitcoinul și blockchainul
În primul rând, bitcoinul este un strat pus peste o abstracție de contabilitate implementată în software numită blockchain. Gândiți-vă la blockchain ca la o rețea și la bitcoin ca la protocolul care rulează pe acea rețea. Unii au numit blockchainul ca un registru P2P și au nimerit partea care spune că este peer-to-peer, dar e mai degrabă ca un jurnal decât ca un registru. Are o listă mare de tranzacții. Oamenii care rulează programele sau nodurile care înregistrează tranzacțiile sunt plătiți în bitcoin, iar registrele pe care le crează sunt numite blockuri.
Este important de notat că tranzacțiile bitcoin sunt stocate criptografic. Nimeni nu ”deține” monezi ci parole criptografice ale acestora. Aceste parole vin în perechi – una publică și una privată. Parola publică este folosită pentru a verifica balanța și pentru a face depozite. Cea privată este folosită pentru a ”mătura” sau colecta moneda de la parola pereche. Fiecare tranzacție reprezintă mutarea unei valori, și acea valoare este întotdeauna stocată în cele din urmă în parola pereche. Ideea este că parola pereche este portofelul. Nu hârtia pe care este printat, nu siteul care păstrează moneda și nici programul de pe telefonul mobil.
Moneda este deci sub controlul persoanei care are parola privată.
Prudență
Oamenii spun că bitcoinul este o monedă digitală. Dacă intrăm în tehnicalități, nu e chiar așa, chiar dacă este însurat cu rețelele și cu Internetul. Poate fi descris mai degrabă ca o monedă criptografică sau criptomonedă. În orice caz, aceleași reguli de prudență se aplică și dacă folosești bani gheață sau o linie de credit prin bancă.
Roluri
Este deja o obișnuință să te întrebi ce faci azi cu bitcoinul. Îl investești? Cumperi un produs sau un serviciu online? Vinzi câțiva bitcoini în persoană? Sunt multe lucruri pe care le poți face cu bitcoin. Important este să știi ce vrei să faci și unde vrei să ajungi și să eviți să calci pe bec. Cheia este să faci lucrurile pe rând și să ai bani la tine (sau accesibili pe Internet) dacă vrei să îi folosești în perioada apropiată. Dacă îți treci toată stocarea la rece pe telefonul mobil ca să ai bani de cafea și de snacksuri la servici, poate ar trebui să fii ceva mai atent.
Servicii
Sunt multe companii care oferă servicii pe piață. Înainte să te abonezi la un serviciu, asigură-te că ai pricecput serviciul oferit și cum îți rezolvă acel serviciu problema. De exemplu, dacă nu vrei să tranzacționezi activ, probabil că nu e nevoie să treci prin tot procesul de a te înscrie pentru un întreg cont de schimb.
Portofele bitcoin
În esență, portofelul este perechea de parolă publică/privată. Cu toate acestea, felul în care portofelul este implementat în lumea fizică este deosebit de important.
Să presupunem un moment că putem cu toții să memorăm perechea de parole la perfecție, ba chiar mai multe parole, în funcție de câte avem nevoie. Am putea să stocăm în siguranță bitcoini în aceste portofele bitcoin fără nici o problemă. Totuși, nu putem să facem asta așa că avem nevoie să înregistrăm parolele și să le recuperăm atunci când e nevoie, iar unele metode sunt mai convenabile pentru anumite scopuri decât altele.
Tipuri de portofele bitcoin
Să vorbim rapid despre diversele tipuri de portofel. În primul rând avem portofelele bazate pe Internet. Acestea ar putea fi asociate cu un serviciu. Dacă este așa, atunci vor fi probabil atașate unui serviciu prin sidechain pentru a putea plăti pentru servicii sau pentru a tranzacționa. Sunt astfel de portofele bitcoin care au forma unui serviciu. Scopul principal este să fie comod de folosit.
Există și portofele hardware, care în general oferă un fel de securitate electronică și stocarea parolei.
În cele din urmă avem portofelele de hârtie, care pot lua mai multe forme fizice. Important de reținut este că parola pereche este portofelul. Aceste implementări fizice pur și simplu codifică și stochează perechile de parole.
Utilitatea
Fiecare tip de portofel este folositor pentru diferite motive și fiecare are puncte forte și slăbiciuni din punct de vedere al securității.
Portofele bitcoin pentru servicii
Portofelele web atașate la servicii sunt foarte utile. Acestea facilitează plata rapidă pentru serviciile atașate. Sunt însă ele bune pentru stocarea pe termen lung? Depinde de câtă încredere ai în furnizorul de servicii. Probabil că nu. Sunt folositoare în alte situații? Da, sunt indispensabile pentru tranzacții, pentru cumpărarea monedelor sau pentru încasarea banilor fiat.
Portofele Web pentru scopuri mai generale
Portofelele web mai generice sunt utile din mai multe puncte de vedere. În mare parte, implică folosirea lor temporar, atunci când e nevoie. Portofelele de hârtie sunt de fapt orice material durabil pe care poți să notezi perechea de parole. Portofelel literalmente de hârtie sunt utile pentru reținerea privată de perechi de parole în funcție de practicile de securitate convenționale (de exemplu pentru a le ține într-un seif sau într-o cutie de depozitare). Pot fi folosite ca metodă convenabilă de a trimite bani către altă persoană fără a folosi dispozitive.
Portofele pe mobil/pc
Portofelele pe mobil sau pe calculator sunt sisteme software pentru telefoane și calculatoare care implementează portofele bitcoin. Portofelele de acest fel sunt cam pe atât de sigure pe cât este de sigur dispozitivul. Nivelul tău de confort ar trebui să varieze în funcție de suma de bitcoin pe care o ai pe dispozitiv la acel moment.
Portofelele hardware
În cele din urmă, portofelele hardware oferă funcția de securitate a unui portofel de hârtie, dar de obicei vine cu un strat de securitate în plus oferit de criptografie la nivel de hardware.
Securitate și utilitate – două fețe ale aceleiași monede
Bitcoinul este ca orice altă monedă din multe puncte de vedere. Dacă o lași aiurea pe undeva, probabil că cineva o să ți-o fure. Dacă o dai pe mâna cuiva și nu mai afli nimic de persoana respectivă, cam același lucru o să se întâmple și cu moneda. Acestea fiind spuse, utilizarea strategică a portofelelor poate să facă o treabă bună în a-ți ține banii în loc sigur și sub control.
Folosirea portofelului de tip serviciu
Folosește portofelele de tip serviciu doar în combinație cu serviciile. Niciodată nu depozita mai mult decât vrei să cheltuiești cu serviciul respectiv în perioada imediat următoare, și întotdeauna scoate din portofel orice monedă pe care nu o vei folosi. Folosește portofele web doar pentru a muta monedă. Păstrează mereu acel portofel pe cât posibil gol. Dacă furnizorul de servicii eșuează, nu pierzi nimic.
Folosirea portofelului pe mobil sau pc
Și portofelul pe PC sau mobil ar trebui să fie în mod normal gol. Asta înseamnă că ar trebui să trimiți doar atât cât ai nevoie pentru a completa niște tranzacții pe cacre le anticipezi și doar pe perioada pe care durează procesul.
Folosirea portofelelor de hârtie
Hârtia și portofelel hardware implementează stocarea la rece sau offline. Este cea mai sigură metodă de a stoca monedele pe termen lung, pentru că este inaccesibilă pentru rețea până când hârtia este conectată la dispozitiv. Atenție la portofelele hardware. De cele mai multe ori incorporează un al doilea set de parole pentru a-l proteja pe primul. Dacă le pierzi…
Încheiere
Cu puțină prudență atunci când vine vorba de portofele, ar trebui să îți iei locul în revoluția criptomonedei cu încredere că nu îți vei pierde banii și că nu vei fi victima furtului digital.
Sursa – James Stallings via CoinTelegraph
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu