Reglementari bitcoin – abordarea la care ne putem astepta in 2016 | CexMinerRomania

Reglementari bitcoin – abordarea la care ne putem astepta in 2016

După un 2015 plin de evenimente pentru bitcoin și blockchain, ce ne așteaptă din punct de vedere al reglementărilor bitcoin în 2016?

Iată care sunt câteva lucruri demne de urmărit:

 

1.Supraveghere la îmbarcare și debarcare


Multe agenții de reglementare au subliniat faptul că și-au făcut mandatul în ceea ce privește spațiul bitcoin și blockchain și au trecut pe hârtie felul în care vor să trateze monedele digitale, așadar e posibil să vedem ”reglementări impuse strict” de anul viitor.

Asta înseamnă că am putea să vedem acțiuni mai dure împotriva anumitor companii din industrie, care să transmită un mesaj clar și altor firme despre cum regulile vor fi puse în aplicare.
Evident, autoritățile se vor concentra pe afacerile care oferă servicii financiare (MSB-urile), care se află la intersecția dintre bitcoin sau alte monede digitale și banii fiat.


Dacă până acum unlele dintre aceste cazuri au fost destul de la îndemâna autorităților – vorbim aici despre companii despre care există dovezi clare de eșecuri intenționate în a se supune regulamentelor anti-spălare de bani – aceste cazuri ar trebui să motiveze toate companiile care oferă servicii financiare să se asigure că au un program corespunzător de supunere la legile anti-spălare de bani  și că iau în serios obligația de a înainta rapoarte de activitate suspectă atunci când este cazul.

Totuși, chiar și dincolo de serviciile financiare, să nu fiți surprinși atunci când veți vedea că Rețeaua de Supraveghere a Infracțiunilor Financiare (FinCEN), Comisia de Tranzacționare a Bunurilor Viitoare (CFTC) și Comisia de Schimb de Securități (SEC) continuă să ducă o muncă polițienească prin care să supravegheze activitățile bitcoin și afacerile legate de monedele digitale.

2.Reflectoarele sunt pe finanțarea terorismului

 

După atacurile teroriste din Paris, este de înțeles că că guvernele și presa s-au concentrat din ce în ce mai mult pe felurile în care teroriștii comunică și tranzacționează.

O parte din această atenție a fost direcționată către bitcoin și către alte monede digitale.
Totuși, autoritățile guvernamentale au recunoscut faptul că sistemele financiare tradiționale prezintă cel puțin un risc de luat în seamă, dacă nu chiar foarte mare.

Într-adevăr, trezorăria britanică a emis de curând o evaluare a riscurilor pentru spălarea de bani și finanțarea terorismului, descoperind că monedele digitale prezintă cel mai scăzut risc pentru spălarea de bani și că există ”puține dovezi care să indice că utilizarea monedelor digitale a fost adoptată de infractori implicați în finanțarea terorismului.”

Acestea fiind spuse, realitatea este că teroriștii și infractorii folosesc tot felul de tehnologii pentru a încerca să își ascundă activitățile pe Internet și că există fără doar și poate un risc ca aceștia să caute să folosească monedele digitale pentru a ajuta la finanțarea operațiunilor.

Această anxietate din ce în ce mai mare legată de amenințările teorirste va crește în mod normal atenția față de riscurile aduse de posibila folosire teroristă a monedelor digitale.
Cea mai bună metodă pentru ca indistria să ajute la rezolvarea acestor probleme este prin educație, implicare și dialog între agențiile cu autoritate. 

3.Urmărirea aplicațiilor blockchain

 

Anul acesta am văzut o explizie a activităților legate de blockchain în rândul insituțiilor tradiționale care oferă servicii financiare, dezvoltarea de aplicații pentru blockchain-ul bitcoin, pentru blockchain-uri private sau pentru sisteme asemănătoare cu blockchain-ul.

Aplicații bazate pe blockchain au potențialul de a reduce comisioanele pe tranzacții și alte costuri fricționale, și să îmbunătățească eforturile de conformitate care țin de natura inerent transparetnă a blockchain-ului și a registrelor de tranzacții.

Cu toate acestea, pe măsură ce furnizorii de servicii tradiționali trec la aplicații bazate pe blockchain, privim către agențiile de reglementare în mod special pentru a delimita teritoriul. 

4.Reputația bitcoin este ceva mai bună

 

În luna octombrie a anului trecut, o coaliție a reprezentanților din industrie, condusă de Camera de Comerț Digital și de Centrul Monetar și-au unit forțele pentru a crea ”Alianța blockchain”, un forum public-privat care ajută la combaterea activităților infracționale legate de bitcoin și blockchain.

Alianța Blockchain servește ca resursă pentru autorități pentru a beneficia de expertiza unora dintre cele mai luminate minți din industria blockchian pentru asistență tehnică în răspuns la provocările cu care s-au confruntat pe parcursul acestor investigații.

De asemenea, oferă o resursă pentru comunitatea blockchain pentru a înțelege interesele și grijile agențiilor guvernamentale și a autorităților legate de blockchain și de aplicabilitatea sa, și servește ca un mecanism pentru dialog deschis între autorități și industrie.

Oferind aceste resurse agențiilor cu autoritate în domeniu, participanții la industrie pot să ajute la protejarea siguranței publice, în același timp demontând percepțiile greșite legate de bitcoin și demonstrând pe mai departe eforturile de bună credință ale industriei pentru a coopera cu investigațiile.

Deși Alianța Blockchain are doar câteva luni de activitate, s-au făcut deja pași mari către îmbunătățirea percepției guvernelor față de industrie, în același timp ajutând la comunicarea faptului că firmele noastre sunt cetățeni juridici competenți.

Reflectând la natura globală a industriei și la percepția problemelor cu care se confruntă, alianța a crescut pentru a include nu doar agenții cu autoritate din SUA, dar și Europolul și Interpolul.

E ușor de intuit că implicarea pozitivă a Alianței Blockchain va ajuta agențiile guvernamentale să priceapă mai bine care sunt beneficiile monedei și ale tehnologiei, și că va ajuta să formeze o abordare a reglementărilor care să susțină și inovația și creșterea, în așa fel încât această tehnologie să poată să ajungă la noi înălțimi în 2016.

Sursa – CoinDesk

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

loading...
loading...