Iarăși, spam attack – atenție la comisioane | CexMinerRomania

Iarăși, spam attack – atenție la comisioane

Dacă în ultima vreme ați observat că rețeaua este mai lentă și că tranzacțiile se confirmă mai greu, trebuie să știți că rețeaua pare să sufere din nou de un spam attack, care încarcă rețeaua și scade numărul nodurilor utilizabile.



Luni, lumea bitcoin a avut parte de o criză. Rețeaua a început să încetinească, fără vreo explicație, lăsând tranzacțiile oamenilor într-un purgatoriu digital.

Din câte se pare, motivul ar putea să fie un spam attack concentrat asupra bitcoinului din partea unor actori necunoscuți.

Problema este că blockurile digitale care conțin fiecare tranzacție bitcoin sunt umplute. Tranzacțiile sunt puse în blockuri de către utilizatorii bitcoin, care sunt motivați în parte de comisioane pe care oameni le atașează tranzacțiilor. Tranzacțiile nu sunt comlete până când nu sunt puse în blockuri sau confirmate. 

Dar în cazul blockurilor aproape pline, este o competiție mai mare pentru spațiu în interiorul lor, așadar minerii caută în mod logic tranzacțiile cu o recompensă decentă atașată, înaintea celor care nu fac asta – adică cei care sunt dispuși să plătească comisioane mai mari pentru a li se confirma tranzacțiile mai repede.

”Din câte se pare, un singur portofel sau un set de portofele ar trimite aceleași monede, din nou și din nou, către sine.”
Tranzacțiile fără recompensă sunt astfel lăsate să sufere în ceea ce numim memory pool, stocat pe fiecare computer care rulează softwareul bitcoin. Când acel memory pool se umple, întregul sistem încetinește. Exact asta se întâmplă acum. Întrebarea este de ce.

Conform spuselor dezvoltatorului veteran Jeff Garzik, cineva ar putea să profite în acest moment de blockurile mai pline, cu un atac care împinge în mod artificial sistemul în prăpastie.
”Se vede o creștere în tranzacțiile corelate în stratul de comisioane mai mici” a spus Garzik. ”Din asta putem să înțelegem că un singur portofel sau mai multe ar putea să trimită aceleași monede, din nou și din nou, către sine. 

Aceasta ar putea să fie o tranzacție nevinovată, amestecarea monedelor, sau un actor necunoscut care plătește comisioane de tranzacție pentru a încărca rețeaua bitcoin cu trafic. E unul din lucrurile pe care nu prea putem să le știm clar.”
Marți, directorul de informații al companiei BitFury, Alex Petrov, a dat mai departe un mesaj pe twitter în care atrăgea atenția asupra unei adrese bitcoin despre care crede că își trimite monezi singur, proces pe care l-a numit ”buclă”. În mesajul său, spune că este vorba despre un spam attack rău-intenționat.

Dimensiunea blockului a fost un subiect amplu discutat, la fel ca și numărul tranzacțiilor care trec prin rețea într-o zi. Acest lucru i-a făcut pe unii utilizatori și dezvoltatori să descrie situația curentă a bitcoinului ca pe o ”nouă normalitate” și un detriment pentru oamemnii de rând care folosesc criptomoneda. Până la urmă, când folosești bani gheață, nu trebuie să plătești câțiva cenți în plus pentru acest ”privilegiu”.

Deocamdată, nimeni nu s-a declarat responsabil de atacuri asupra bitcoinului, nici pe Reddit, nici pe forumuri, asta spre deosebire de celelalte atacuri din ultima vreme. Acest lucru dă credibilitate ideii că încetinirea este cauzată de folosirea obișnuită a bitcoinului.

Garzik a spus că echipa de date pentru startupul său, Bloq, monitorizează situația,  dar deocamdată utilizatorii de bitcoin se plâng că tranzacțiile durează ore și ore până la confirmare și cer comisioane de tranzacție pentru a fi incluși într-un block.
Pe BitcoinTalk România se speculează că atacul ar avea alte motivații ascunse.

”Se pare ca de ieri iarasi au pornit astia un spam attack. Tranzactiile vi se vor confirma mai greu (chiar si 1, 2 zile) daca folositi wallet-uri incompetente care pun fee fix si prea mic (blockchain.info pune 0.0001 implicit). Pot exista intarzieri la confirmare si la retrageri din localbitcoins, care sunt destul de zgarciti la fee-uri.

In acelasi timp mi se pare ca au pornit o campanie de propaganda cum ca asa ceva nu se mai poate si sa se mareasca imediat marimea maxima a blocurilor.  Roll Eyes
Aveti grija sa puneti fee ok daca vreti sa vi se confirme repede tranzactiile. ” spune utilizatorul Valiz.

Fie că este un atac sau nu, rezultatul este același. Să fi utilizator bitcoin a fost al naibii de enervant în ultimele două zile.

Sursa – Motherboard.vice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

loading...
loading...