Cazul Panama arată că băncile centrale sunt distruse | CexMinerRomania

Cazul Panama arată că băncile centrale sunt distruse

Au fost scoase la lumină Hârtiile Panama (așa cum le-a numit presa), iar odată cu Cazul Panama a ieșit la iveală ipocrizia elitelor lumii, care și-au ascuns până acum bogăția pentru a evita taxe și pentru a scăpa de investigații. Cu toate acestea, sistemul bancar central global este adevăratul vinovat.



Secunda și problemele oficialilor care nu reușesc să apară curați în fața publicului. De această dată, dimensiunile transgresiunii sunt cu adevărat masive. Cazul Panama, scurgerea documentelor legale și rapoartelor financiare au demonstrat evaziunea fiscală și ascunderea bunurilor din partea elitelor, iar acest lucru l-a făcut deja pe prim-ministrul din Islanda să demisioneze.

Undele de șoc ale acestui scandal va zgudui cu siguranță industria financiară globală și are potențialul de a catapulta bitcoinul și alte tehnologii financiare bazate pe blockchain în avant-garda noii economii globale.

Scandalul din Cazul Panama 

Scurgerile de informații au scos la lumină tranzacțiile dintre firma de avocatură din Panama Mossack Fonseca, care în ultimii 40 de ani au vândut firme de sertar anonime (inclusiv directori falși) către mai mulți clienți străini, în încercarea de a le ascunde averile și de a le disocia de numele lor.

Părțile invinuite implicate în acest cazul Panama, prea multe pentru a face o listă, includ companii germane și indivizi care caută să scape de taxe, un cerc de traficanți format din asociați apropiați ai lui Vladimir Putin și adăposturi offshore ale elitelor din Islanda și China, două țări cu controale capitale stricte.

Pe scurt, elitele globale s-au făcut vinevoate de ascunderea averilor și de faptul că își caută pârghii de tot felul pentru a scăpa de plata taxelor și a impozitelor. Acum, artrebui să subliniez faptul că, personal, nu am nici o problemă cu ideea de a menține datele despre averea personală private, și că văd ideea de a plăti taxe mai mici ca pe o binecuvântare rară, însă problema consistenței rămâne una tulburătoare.

În cel mai bun caz, scurgerile de informații arată ipocrizia conducătorilor noștri care ne somează să plătim partea leului, în timp ce ei refuză să facă același lucru. În cel mai rău caz, arată o societate globală cu două straturi, în care clasa conducătoare parazitează cetățenii de rând.

Problema de la bază se află la guverne și la băncile centrale 

Credei sau nu, corupția, ipocrizia și lipsa de egalitate prezentată de Cazul Panama nu este o problemă ci este un simptom. Adevărata problemă cu care ne confruntăm este un sistem financiar global care aduce beneficii elitei bogate în detrimentul maselor. O structură legală care impune sisteme de taxare mari, oferind între timp portițe de ieșire pentru cei bogați și pentru cei care știu să le exploateze, lăsându-i pe săraci și pe cei din clasa de mijloc să ducă cea mai mare parte din povara taxelor.

Pe lângă asta, un sistem bancar central permite ghiduri pentru a scădea valoarea banilor oamenilor pentru a plăti datoriile naționale, în timp ce doar ei au posibilitatea de a-și păstra bunurile protejate în offshore. Și mai și scapă cu asta. Chiar și în Islanda, unde bancherii chiar merg la pușcărie, bogații exploatează slăbiciunile sistemului pe care chiar ei l-au creat și la care sunt campioni, și se confruntă cu repercursiuni doar după ce sunt scoase la iveală date, cu ajutorul unor jurnaliști de investigații care muncesc pe brânci.

Bitcoinul ca soluție 

Nu există un sistem care să fie perfect. Cu toate astea, cel puțin criptomoneda egalizează lucrurile. Stocul este fix și nu are parte de inflație după bunul plac al unuia sau altuia. Moneda nu este controlată de o persoană sau de un grup, așadar nu poate să fie confiscată din conturile bancare ale cetățenilor prin încercările disperate ale guvernelor de a plăti datorii. În cele din urmă, chiar dacă este pseudonimă, tranzacțiile bitcoin sunt publice și accesibile oriunde în lume, ceea ce înseamnă că nu avem parte de iluzia transparenței, în timp ce oficialitățile își găzduiesc averi masive în conturi offshore.

Asta înseamnă că moneda bitcoin forțează pe toată lumea să joace după aceleași reguli, și pe bogați și pe săraci, iar acele reguli nu sunt făcute de o elită conducătoare și nici nu pot să fie modificate după mofturile lor. Criptomoneda oferă un sistem monetar cu adevărat echitabil, unul care este mai greu de modelat în funcție de ce vor să fure de la oameni niște birocrați dubioși în ziua respectivă.

Cazul Panama a scos la iveală cele mai sumbre suspiciuni ale publicului legate de conducătorii lor, super-bogați, și de celebrități – corupție, ipocrizie și atitudine duplicitară. Nu își vor schimba năravul decât pentru câteva momente, atât cât ține investigația publicului. Un sistem financiar global, descentralizat, bazat pe criptomonedă, ar putea foarte bine să arunce acest scandal la coș.


Sursa – Joël Valenzuela via CoinTelegraph



Un comentariu:

loading...
loading...