In vizita la StartHash – mina de bitcoin de la Bacau, unde vajaitul ventilatoarelor este vajaitul banilor | CexMinerRomania

In vizita la StartHash – mina de bitcoin de la Bacau, unde vajaitul ventilatoarelor este vajaitul banilor

La sfârșitul săptămânii trecute eram la Bacău, la singura mină de bitcoin de la noi din țară și, bineînțeles, în primul nostru pelerinaj făcut la o astfel de afacere.




E drept că mulți dintre noi mai au câte un miner înghesuit prin debara sau prin beci, pe care îl curățăm sistematic de praf și pe melodia căruia ne-am obișnuit să dormim, dar trebuie să vă spun că este interesant să vezi lucrurile în mediul lor propice, cu sisteme de răcire nu doar de ultimă generație ci de-a dreptul creative, și mai ales să-i cunoști pe oamenii din spatele afacerii și să-ți dai seama câtă muncă se află în spatele cortinei. Înainte de a posta materialul video, care se află în lucru pe masa de montaj de la Cluj, o să vă spun în câteva cuvinte despre vizita noastră la gazdele din Moldova.

 Iată topul celor 10 lucruri care ne-au fascinat la mina StartHash din Bacău

  1. Patronul este din aceeași generație cu oameni care nu știu să folosească nici cardul de credit cum trebuie. Spun asta cu tot respectul pentru faptul că da, se poate să fii în pas cu tehnologia la orice vârstă și că mediul hi-tech nu vine cu prescripție de vârstă. Esențialul este să nu îți pui singur opreliști. Cu toată sinceritatea, Cătălin Hîncu ne-a spus că nu are mulți prieteni care să înțeleagă planul lui de afaceri ori profilul companiei.
  2. Aerul din mină este foarte rece și extrem de curat. Am avut sentimentul că am ajuns undeva la munte. Evident, este esențial ca temperaturile să fie cât se poate de joase pentru ca minerii să nu se aprindă, iar în aer să nu se facă simțit praful, cel mai mare inamic al minerului. Partea interesantă este felul în care echipa a proiectat ferma de minare și cum s-a creat circuitul de aer. Este adevărat că nu erau mai mult de câteva rafturi de mineri, așa că nu ne puteam aștepta la temperaturi de vară, dar sistemul este făcut să susțină o încăpere întreagă ticsită cu aparate de făcut bani. Nu vă voi strica de pe acum surpriza, ce pot să vă spun este că mi-a plăcut mult ideea sistemului de răcire a lui Andrei Andone, cunoscut pe forumuri și în comunitate sub aliasul
  3. Planul de afaceri prescrie că până la vară toate rafturile din mină vor fi pline. Odată ce veți vedea dimensiunile camerei veți înțelege cam care este ritmul de dezvoltare la care se așteaptă patronul companiei.
  4. Cei din echipă sunt încântați să fie plătiți în bitcoin. Chiar dacă este de așteptat de la o afacere bazată pe criptomonedă, nu se întâmplă peste tot acest lucru. Pe lângă asta, în companie se analizează intens, in house, graficele și indicatorii tehnici ai prețului bitcoin de care depind planurile de extindere. Printre responsabilii de aceste activități se află Andrei Andone și Silviu Ursulescu.
  5. Investiția inițială ne-a depășit așteptările, cu atât mai mult cu cât din lipsă de reglementări patronii nu au putut accesa nici fonduri europene nici împrumuturi bancare. Cu toate acestea, lipsa reglementărilor rămâne un subiect tabu în mediul bitcoin și, din punctul de vedere al celor care lucrează în industrie, este prețul plătit pentru descentralizare.
  6. Ventilatoarele. Știu că sună bizar, dar te poți minuna de dimensiunile unor ventilatoare care îți fac cămașa să fluture, așa cum te minunezi de piramidele de la Gizeh. Știam că sunt masive, dar tot e impresionant să vezi niște ventilatoare care seamănă leit cu cele din Total Recall.
  7.  Securitatea incintei. A durat mai bine de 15 minute să intrăm în mină, pentru că procesul de intrare este, și la propriu și la figurat, militar. După o vreme, pierzi numărul lacătelor deschise și al cartelelor de identificare pe care trebuie să le prezinți. Ăsta este doar un indiciu că tot echipamentul pe care l-am văzut depășește investițiile obișnuite.
  8. Am văzut primul sistem de răcire cu apă dintr-un mediu cu electricitate. (?!)
  9. Spațiul în care se află mina contează la fel de mult ca minerii în sine.
  10. Ne-au vâjâit ventilatoarele în urechi până am trecut de Oituz. Nici unul dintre noi nu a răcit încă, așa că, mai în glumă-mai în serios, mă întreb dacă pe viitor nu or să deschidă centru de tratament în mină sau dacă nu se vor organiza evenimente festive, ca la Praid.
Așadar, am plecat din Bacău mai bine educați și încântați că se întâmplă la noi și nu în altă parte.  O industrie bitcoin mai puternică la tine acasă înseamnă o comunitate mai competentă și mai competitivă așa că fiecare rotiță care aduce moneda bitcoin ”acasă” ne bucură.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

loading...
loading...