Dimensiunea blockului…contează. Cum ne putem da seama care este dimensiunea perfectă? | CexMinerRomania

Dimensiunea blockului…contează. Cum ne putem da seama care este dimensiunea perfectă?

Dimensiunea blockului este o problemă spinoasă. Programatorii și oamenii de afaceri au propus diferite dimensiuni, fără să clarifice în totalitate impactul economic. Hai să punem calul înaintea căruței discutând prima dată efectele economice ale unor blockuri mai mari sau mai mici. Apoi, bitcoinerii pot să aleagă soluțiile tehnice potrivite.

  


Un bun economic este ceva care este util și rar. Aerul este util, dar în general nu este rar. Așadar, aerul nu este un bun economic și nu există un preț pentru el. Într-un submarin însă aerul este rar. În această situație, devine un bun. Are un preț care în schimb determină valoarea aparatului care prodcue aerul, salaruil celor care fac mașinăria și așa mai departe. Înțelegerea rarității și a bunurilor economice este necesară pentru a înțelege efectele rarității tranzacțiilor, sau absența lor.

Prețul bitcoin ca variabilă a proviziilor

Monedele își iau valoarea din provizii. De fiecare dată când cineva cheltuie moneda, pune mai mult preț pe a avea un bun sau un serviciu decât pe moneda în sine. Atunci când oamenii pun la ciorap acea monedă, pun mai mult preț pe a deține moneda decât pe a avea un bun sau un serviciu, sau altă monedă la schimb. Ar putea să o schimbe dar preferă să nu o facă, așadar manifestă valoarea monedei comparată cu toate celelalte bunuri, servicii și monede alternative.
Toate beneficiile unei monede se manifestă în raport cu felul în care este sau nu economisită. Dacă un jeton, o valoare, nu poate fi transferat către alții, oamenii nici măcar nu îl vor accepta. Dacă poate fi multiplicat ușor, oamenii nu îl vor economisi. Dacă este perisabil, nu îl vor păstra mjultă vreme. Dar dacă bifează toate căsuțele, poate fi transferat, se înmulțește greu și nu este perisabil, lumea va pune mai mult preț pe acel bun și va încerca să îl păstreze cât mai multă vreme.

Securitatea este de căpătâi 

Comisioanele de tranzacție reduc valoarea unei monede printr-o fracțiune, dar lipsa securității îi poate reduce valoarea complet. Așadar, variabila critică a depozitelor bitcoin este securitatea, care depinde de puterea de hash a rețelei. Cu cât mai multă putere de hash, cu atât mai mulți oameni au încredere în rețea și cu atât mai mulți sunt dispuși să pună de-o parte moneda pe perioade lungi în loc să o cheltuiască, astfel crescându-i valoarea în raport cu alte bunuri și monede.

Securitatea criptomonedei cere o cheltuială permanentă de electricitate, componente, mentenanță și comisioane. Aceste costuri sunt acoperite de recompensele blockului, dar acestea vor deveni irelevante. Minerii trebuie în cele din urmă să se bazeze pe comisioanele de tranzacționare pentru desfășurarea operațiunilor. Suma comisioanelor colectate corespunde cu securitatea care poate fi oferită.

Competiții și carteluri 

Toată lumea poate să mineze bitcoini, așadar nu va exista niciodată un monopol al minerilor. Sensul original al monopolului este un act al guvernului care împiedică anumiți oameni să intre într-o anumită afacere. Atâta timp când nu intervine vreun guvern, există competiție în minarea bitcoin.

Imaginați-vă un cartel de mineri, în care minerii cad de acord să proceseze tranzacțiidoar cu comisioane peste x. Atâta timp cât este un singur miner în afara cartelului comisioanele propriu-zise vor fi sub x. De ce? Pentru că minerul din afară va include câte tranzacții plătite se poate în fiecare block pe care reușește să-l câștige. În aceeași măsură, acest miner ar fi mai profitabil decât minerii din cartel, deoarece nu lasă bani pe masă. 

Puterea lui de minare ar crește față de cartel, reducându-le profiturile, moment în care cartelul nu mai are nici un sens. În realitate, simpla amenințare a unei competiții externe previne existența cartelurilor.

Competiția înseamnă că niciun miner nu exclude plata tranzacțiilor dacă este loc pentru ei. Să faci asta ar însemna doar că cei de la concurență se îmbogățesc. Utilizatorii știu asta, și din moment ce nimeni nu vrea să plătească mai mult pentru același bun, comisioanele de tranzacție scad. Dar cât de mult?

Dimensiunea blockului nelimitată

În cazul unui număr de tranzacții nelimitat, adică în aproape toate cazurile spațiul tranzacțiilor depășește cererea, comisioanele de tranzacție tind către un satoshi.
Din nou, un miner intră în concurență cu toți ceilalți mineri și își face singur rău lăsând tranzacțiile pe masă pentru următorul miner, indiferent cât de mic. 

Așadar, fiecare tranzacție plătită este inclusă imediat. Ca și înainte, utilizatorii observă că, din moment ce nimănui nu îi place să plătească mai mult decât ceilalți, toată lumea va începe să plătească din ce în ce mai puțin, până când se ajunge la prețul minim de un satoshi. 

Chiar și atunci, nici un miner nu va exclude acel comision de un satoshi, din moment ce acest lucru ar crește doar profitul câștigătorului următorului block. Cu toate acestea, astfel de comisioane foarte mici ar restricționa dimesniunea per total a operațiunilor de minare, în special comparativ cu valoarea pe care o protejează.

Cei mai mulți oameni înțeleg că securitatea costă, într-un fel sau altul. În același timp, nimeni nu vrea să plătească mai mult decât rata pe piață. Utilizatorii își vor face griji în legătură cu câtă securitate poate fi cumpărată cu comisioane de un satoshi, vor concluziona că nu prea multă și nu vor mai pune de-o parte bitcoini.

Dimensiunea limitată a blockului 

Limitând dimensiunea blockului la y tranzacții pentru fiecare pas, oamenii care vor să tranzacționeze într-o anumită perioadă de timp ar trebui să câștige licitația. 

Cu cât mai mult e restricționat numărul de tranzacții, cu atât mai mare va fi competiția utilizatorilor să își includă tranzacțiile, cu atât vor crește mai mult comisioanele colectate de comunitatea de minare, cu atât va crește puterea de hash și securitatea. 

Astăzi, comisionul este de 6000 de satoshi, magnitudine mai mare decât minimul pe blockurile nelimitate, și cu toate astea utilizatorii nu fug, așa cum se vede în prețul pieței și în profituri.
Evident, mai este încă o limită. Dacă tranzacțiile devin prea costisitoare, oamenii ar putea să aleagă alte monede cu securitate și comisioane mai mici. Așadar care este limita potrivită de tranzacționare?

Dimensiunea ”corectă” 

Evident, mai există o limită. Dacă tranzacțiile devin prea costisitoare, oamenii ar putea să aleagă alte monede cu securitate și comisioane mai mici. Așadar care este limita potrivită de tranzacționare?
Utilizatorii nemulțumiți pot foarte ușor să vândă și să folosească altă monedă. 

Minerii de bitcoin, pe de altă parte, sunt cei care poartă pe umeri cel mai mare risc, din cauza investiției mari, ne-convertibile, pe care o plătesc în avans. Ei au cel mai mult de pierdut, deci ei trebuie să regleze balanța între securitate și costurile de tranzacție, pentru a păstra profitul maxim în bitcoin.

Găsirea dimensiunii potrivite este o chestiune de teste și erori, așadar creșterea de la dimensiunea curentă va fi incrementală. Minerii știu că dimensiunea este numai bună când profiturile sunt stabile sau cresc și proastă când profiturile lor scad. Este o cale îngustă.
Ar trebui să fie clar de ce au refuzat minerii propunerile de blockuri mari și de ce propunerile cu număr de tranzacție care crește automat sunt ca un blestem pentru ei. 

Minerii se țin după echipa Core pentru că a promis să publice codul cu număr mic de tranzacții limitat de bifurcația fermă. Creșterea limitei prin bifucații ferme cere consens mai larg asupra minării, adică exact cum ar trebui să fie, din moment ce minerii au cel mai mult de pierdut.

E grozav dacă implementăm comisioanele. CU cât mai devreme se obișnuiesc oamenii cu comisioanele, cu atât mai repede se descoperă limita perfectă de tranzacționare. Utilizatorii care pun preț pe securitate vor fi liniștiți de comisioane. 

Cei care cred că alte monede aduc securitate similară sau mai bună la costuri mai mici ar trebui să le testeze și să vadă dacă și alții sunt de acord. Prețul bitcoin va semnala această preferință minerilor și pot să ajusteze dimensiunea și tehnologia dacă e nevoie.

Sugestia mea este ca minerii bitcoin să compileze și să publice diverse ranguri de securitate pentru cele mai mari criptomonede pentru a prinde de toartă singura amenințare reală cu care se confruntă în ceea ce privește competiția monedelor.

Sursa – Arne Wolframm via CoinTelegraph


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

loading...
loading...